Zeillessen weer van start

Het is gelukkig weer zover!
Na een hele winter waarin de zeeverkenners aan het werk zijn geweest met de bootjes, is het eindelijk dan zover: We kunnen weer zeilen! Dat is ook goed nieuws voor de zeillesgroep aangezien wij nu ook weer kunnen zeilen na een lang theorieseizoen. Wel een geslaagd theorieseizoen, er zijn namelijk 4 mensen geslaagd voor CWO 3 theorie. Dat zijn; Elise, Luuk, Saskia en Danny. Gefeliciteerd met de theorie, nu door voor de praktijk! Voor de rest van de mensen wie nog geen examen hebben gedaan of het nog niet gehaald hebben, zet ‘m op bij de eerstvolgende poging!

 Activiteit

We zijn het seizoen gestart met een kielbootweekend waarin we met de basis bezig zijn geweest. Hier zijn vanaf de Zeilschool scouting Nederland ook instructeurs voor gekomen. Vervolgens hebben we op de woensdag een training gehad over het op en aftuigen van de boot. Sanne en Luuk vertellen over beide momenten iets meer.

 Kielbootweekend (Sanne Zemmelink)

Het CWO weekend begon op vrijdag 1 April voor de zeeverkenners. De maanden voor het kamp hebben we elke week een keer theorieles gehad, maar aangezien de boten alweer in het water lagen, konden we weer gaan oefenen in de praktijk.

Wanneer we vrijdagavond aankwamen waaide het niet heel hard, maar dat mocht de pret niet bederven en dus zijn we uiteindelijk gewoon het water op gegaan. Na het zeilen hebben we een spel gespeeld wat de leiding had bedacht. Daarna moesten we gaan slapen om de volgende ochtend weer om 7 uur op te moeten staan.

Zaterdag stond er gelukkig wel wat meer wind. Er waren een aantal instructeurs gekomen wie ons nog meer dingen leerden over het zeilen.
Zaterdagavond was er ook nog een theorie examen voor kielboot 3. Zodra het examen voorbij was zijn we met z’n allen naar een eiland gegaan. Op dat eiland hebben we spellen gespeeld.
Zondagochtend stonden we opnieuw om 7 uur op en gingen we na het ontbijt weer lekker zeilen.

We hebben tijdens het kamp een boel geleerd van elkaar en van de instructeurs. Het was een leuk kamp!

 Woensdag (Luuk Renden)

Woensdag 6 april 2016 hadden de CWO’ers praktijkles van Arjan en Joris. Het beloofde al waaierig weer te worden, maar niet zo drastisch dat zeilen onverantwoordelijk werd (natuurlijk wel met een paar rifjes om het zeil kleiner te maken).

Terwijl Arjan met Danny en Luuk op de 114 het water op ging, leerden de andere mensen wie les hadden heel snel op- en aftuigen van Joris. Dit bleek later van pas te komen toen Danny, Luuk en Arjan op een binnenvaarder wees waardoor Luuk een bliksem zag. En terwijl Arjan achterom keek en de giek tegen zijn hoofd kreeg. Arjan besloot dat ze naar de kant moesten om daar direct alles op te ruimen en iedereen naar binnen te laten gaan, EN HEEL GAUW! Nadat Joris op de kant eindelijk zijn telefoon had opgenomen en ze daar als de wiedeweerga begonnen op te ruimen, kwam ook de 114 terug en net op tijd. Terwijl het ergste over ons heen kwam, rende iedereen naar binnen. Er werd een sterke bak koffie gezet. Terwijl die stond te pruttelen en iedereen een beetje droog begon te worden, was het ergste voorbij en werd alles opgeruimd en de boten fatsoenlijk vastgelegd.

Tot grote vreugde van iedereen had Elise koekjes mee. Dat samen met de koffie was een goede combinatie om weer een beetje bij te komen.

Het moraal van het verhaal: wees altijd bedacht op onweer en zorg dat je goed geïnformeerd bent over het weer.
En als het dan zo ver komt weet dat je als de bliksem naar de kant moet…

En nu zeilen!

In de komende weken is het de bedoeling dat er telkens gevaren word in een bepaalde samenstelling zodat we uiteindelijk doelgericht beter kunnen worden in zeilen. Er zijn nu in totaal 13 deelnemers aan de zeillessen. Dat betekent dat we op dit moment nog plek hebben binnen deze groep.
Let wel! Dit is alleen voor leden van Tjerk Hiddes waarbij zeeverkenners altijd voorrang hebben op een plek. Mocht je graag eens meekijken of ook zeillessen willen hebben, kun je contact opnemen met de zeilinstructeur Arjan Allon via jaha.allon@gmail.com.

Artikel geschreven door Arjan Allon, Luuk Renden en Sanne Zemmelink.

Top