Home / Speltakken

Speltakken

Piraten

5 – 8 jaar

Zaterdag ochtend 10 – 12u

Piraatjes
De Piraatjes zijn jongens en meisjes van 5 t/m 8jaar.
Landelijk wordt deze speltak “Bevers” genoemd, maar sinds 2003 heeft Tjerk Hiddes als eerste in Nederland van deze groep een waterwerkgroep gemaakt. “De Piraatjes” zijn vooral op het water gericht.

Programma
Als piraten zijn wij het liefst in en op het water te vinden als het weer dit natuurlijk toe laat. Laat het weer dit niet toe dan doen wij vaak verschillende activiteiten binnen(koken, knutselen, spelletjes).  Verder vinden wij het als piraatjes heerlijk om vrij te spelen en zelf op ontdekking te gaan tijdens de opkomsten.

Winter
In de winter zijn de boten uit het water en kunnen wij helaas niet meer zeilen. Hierdoor hebben wij veel activiteiten binnen (koken, knutselen, spelletjes). Verder gaan wij vaak tijdens deze periode naar het zwembad en naar het bos. Als de winter het toelaat binden wij ook graag onze schaatsen onder.

Handig om te weten
Het is aan te raden uw kind oude kleren (broek/jas) en schoenen aan te geven en in de zomer waterschoenen of oude schoenen aan te doen. Verder is het verstandig om u kind droge kleren mee te geven.
Als we het water opgaan, krijgt ieder kind een zwemvest aan en gaat er genoeg leiding mee.
Een zwemdiploma is verplicht (minimaal A).

Eén keer per jaar gaan we met de hele groep een dagje uit. Dit is meestal de laatste opkomst voor de zomervakantie.
Bovendien hebben we ongeveer twee keer per jaar een kampje. Dit kamp bestaat uit een logeernachtje in ons eigen clubgebouw. Vrijdagavond begint het logeren en zaterdagmiddag kunnen de “Piraatjes” weer worden opgehaald. De zondag erna is het vast bijtrekken geblazen, maar dat vindt geen enkel “Piraatje” een probleem

Scheepsjongens
De groep Scheepjongens bestaat uit 24 kinderen (jongens én meisjes) tussen de 8 en 11 jaar. En elke zaterdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur hebben wij opkomst.
De groep is verdeeld in vier subgroepen. Deze subgroepen zijn de bakken, vernoemd naar de Lelyvletten (zeilbootjes) waarmee wij zeilen. Zo hebben wij de 114, de 276, de 493, de 583, de 861 en de 1736. Van het voorjaar tot het najaar zeilen we met de Lelyvletten en leren wij spelenderwijs zeilen maar ook samenwerken en maken wij vriendschappen voor het leven.

In de winterperiode worden de Lelyvletten uit het water gehaald en krijgen ze een opknapbeurt. Dat doen de Zeeverkenners. Wij doen dan andere dingen. Zo gaan wij naar het bos, het zwembad of hebben wij andere leuke, uitdagende en spannende activiteiten in ons spiksplinternieuw gebouw zelf.

Wil je een keer komen kijken? Kom gezellig een keertje langs!

Scheepsjongens

8 – 11 jaar

Zaterdag ochtend 10 – 12u

Zeeverkenners

11 – 16 jaar

Elke zaterdag van 13 – 17 u

Zeeverkenners
De zeeverkenners van Tjerk Hiddes zijn jongens en meiden van 11 t/m 16 jaar die elke zaterdag van één tot vijf samenkomen op “Het Landje”, het clubgebouw van Tjerk Hiddes.

Tijdens de opkomsten worden allerlei activiteiten gedaan op het water, in het bos of gewoon in en rond het clubgebouw: In het zomerseizoen wordt er veel gevaren, en in de winter worden de boten uit het water gehaald om weer opgeknapt te worden voor het volgende jaar. Daarnaast wordt er gehiked en gerelaxed, gebouwd en weer afgebroken, en allerlei andere dingen beleefd.

De zeeverkenners groep is verdeeld in groepjes van 5 tot 6 kinderen per boot, de zogenaamde “bakken”. 
De zeeverkenners zitten eigenlijk altijd op en aan het water: zeilen, roeien, wrikken, trektochten maken e.d.’s Winters onderhouden zij de boten: leuk om te doen en je leert er een hoop van. Elke bak heeft de beschikking over een zeilboot (een lelievlet) die ze zelf beheren en onderhouden. Ook heeft elke bak in het clubgebouw een eigen “keet” waarin ze tijdens kampjes slapen en allerlei andere dingen doen waarvan de leiding (zogenaamd) geen weet heeft… De leiding van de zeeverkenners bestaat uit enthousiaste mensen die vooral een begeleidende en sturende rol hebben. Ze staan daarom meer ín de groep dan erboven.

Zomerkamp
Naast de reguliere opkomsten op zaterdag gaan we in de zomer natuurlijk op zomerkamp. Dat is elk jaar weer een enorm hoogtepunt waarin we allerlei spannende en leuke dingen doen.
Mensen die al vijftien jaar geen zeeverkenner meer zijn hebben het nog steeds over de legendarische zomerkampen van toen. Weet je nog…? Behalve het zomerkamp en de diverse andere kampjes zijn er nog de bakswedstrijden: Een lang weekend in het voorjaar waarin we onze zeil-, roei-, en wrikkwaliteiten meten met die van zeeverkennersgroepen uit de omgeving. Dat mondt ook elk jaar weer uit in een bikkelharde strijd om de eer van de winst, en in onvergetelijke momenten. En de winnaar gaat door voor de landelijke titel.

Wilde Vaart
De Wilde Vaart is bedoeld voor jongeren van 16 tot en 18 jaar.
Elke zaterdag is het natuurlijk altijd vette pret, omdat je samen je eigen programma in elkaar kunt flansen. De ene keer kun je lekker gaan varen of je eigen potje koken, is altijd zeer geslaagd, en de andere keer ga leuk met z’n allen de stad in bijvoorbeeld. Het meedraaien in kampen van de Zeeverkenners, en het lesgeven in CWO diploma’s is altijd erg leuk.

Natuurlijk heeft de Wilde Vaart ook een eigen boot, die natuurlijk zelf wordt onderhouden. En in de zomer kun je daar gezellig mee op kamp. Vaak eerst een week overzeilen met de Zeeverkenners, en daarna gaat ieder zijn eigen weg. Ook tijdens het kamp is het bedenken en uitvoeren natuurlijk helemaal aan je zelf.

Nou, lijkt dit je wat? Kom dan eens keer gezellig langs op zaterdag. De opkomsttijden staan nog niet vast. Ook op zaterdag is er altijd wel iemand die antwoord kan geven op al je vragen, we zijn er dan ook regelmatig.

Wilde Vaart

16 – 18 jaar

Elke zaterdagmiddag

Stuurlui

18+

Komen af en toe bij elkaar

Stuurlui
Wat binnen Tjerk Hiddes de stuurlui zijn, heet bij andere verenigingen de algemene leden of stam. Ze onderhouden bijvoorbeeld de website en sleper, of ondersteunen de groep bij activiteiten zoals zomerkamp en terrein onderhoud. Daarnaast springen ze ook regelmatig bij als er een leiding-tekort is voor de zaterdag.
Dit alles doen ze omdat ze Tjerk Hiddes een warm hart toedragen en voor de gezelligheid. Naast de activiteiten die de stuurlui voor de groep doen hebben ze daarom regelmatig ook een borrel of iets van dien aard. Soms samen met de loodsen/wildevaart/leiding/bestuur en soms alleen met stuurlui.
De groep is voor de leeftijd vanaf 18 jaar tot 100 jaar. Ben je 18 jaar of jonger dan ben je jeugdlid (wildevaart, zeeverkenner enz.). De stuurlui bestaan uit oud jeugdleden, ouders van jeugdleden en andere vrijwilligers die een actieve rol iets willen vervullen bij Tjerk Hiddes. Als stuurlui ben je officieel lid van Scouting Nederland. Wil jij je ook graag inzetten voor Tjerk Hiddes, op wat voor manier dan ook.

Mail dan naar het secretariaat dan nodigen we je uit op een zaterdag, als er stuurlui aanwezig zijn op het terrein. Dan kunnen we samen kijken wat er allemaal te doen is binnen de groep en wat je kunt betekenen als vrijwilliger.

Top